Questa tesi di dottorato riflette tre anni di lavoro nel campo della prima colazione tra bambini e adolescenti con diabete di tipo 1 (T1D). L'argomento principale di questo progetto è la gestione della prima colazione in questa popolazione, in quanto questo pasto specifico è stato è stato identificato come cruciale da affrontare per ottenere un controllo glicemico ottimale, anche nei bambini che utilizzano sistemi automatici di somministrazione dell'insulina come modalità di trattamento. Questo è particolarmente rilevante in Italia, dove le opzioni tipiche della colazione sono spesso ricche di zuccheri. Questa tesi presenta i risultati di due studi preliminari condotti su bambini con T1D che hanno partecipato a un campo estivo nel giugno 2021 e nel giugno 2022. Questi studi miravano a valutare la risposta postprandiale del glucosio dopo la colazione, confrontando due diverse opzioni di colazione con una tipica colazione isocalorica italiana: una modificata per includere 20 g di grassi in più e un'altra con 20 g di proteine in più. Questi primi risultati sono stati utili per mettere in evidenza le differenze inevitabili legate alle modalità di trattamento insulinico in questa popolazione. Pertanto, abbiamo deciso di valutare la risposta del glucosio postprandiale in bambini e adolescenti con T1D con una modalità di trattamento standardizzata, un sistema di sistema di somministrazione automatica dell'insulina. La collaborazione fruttuosa con il Children and Young People's Diabetes Service dell'University College di Londra ci ha permesso di sviluppare un protocollo di studio per studiare la risposta glucosio post-prandiale dopo una colazione tipica in bambini affetti da diabete di tipo 1 provenienti dall'Italia e dal Regno Unito, usando un sistema di somministrazione automatizzato di insulina. Questo lavoro di tesi si conclude con la presentazione del protocollo di studio multicentro.
This PhD dissertation reflects three years of work in the field of breakfast among children and adolescents with type 1 diabetes (T1D). The main topic of this project is breakfast management in this population, as this specific meal has been identified as crucial to address to achieve optimal glycemic control, even in children using automated insulin delivery systems as treatment modality. This is especially true in Italy, where typical breakfast options are often high in sugars. This dissertation presents findings from two preliminary studies conducted with children with T1D who participated to a summer camp in June 2021 and June 2022. These studies aimed to assess the post-prandial glucose response after breakfast, comparing two distinct breakfast options with a typical isocaloric Italian breakfast: one modified to include an extra 20 g of fats, and another one with an additional 20 g of protein. These initial Þndings have been useful to highlight the unavoidable differences related to insulin treatment modalities in this population. Therefore, we have decided to evaluate the post prandial glucose response in children and adolescents with T1D with a standardized treatment modality, an automated insulin delivery system. The successful collaboration with the Children's and Young People's Diabetes Service at University College London Hospital enabled us to develop a study protocol to investigate the post-prandial glucose response after a typical breakfast in children with type 1 diabetes from Italy and the United Kingdom, using an automated insulin delivery system. This dissertation work concludes with the presentation of this multicenter study protocol.
The evaluation of the postprandial glucose response after breakfast in children and adolescents with type 1 diabetes / Marino, Monica. - (2025 Mar 31).
The evaluation of the postprandial glucose response after breakfast in children and adolescents with type 1 diabetes
MARINO, MONICA
2025-03-31
Abstract
This PhD dissertation reflects three years of work in the field of breakfast among children and adolescents with type 1 diabetes (T1D). The main topic of this project is breakfast management in this population, as this specific meal has been identified as crucial to address to achieve optimal glycemic control, even in children using automated insulin delivery systems as treatment modality. This is especially true in Italy, where typical breakfast options are often high in sugars. This dissertation presents findings from two preliminary studies conducted with children with T1D who participated to a summer camp in June 2021 and June 2022. These studies aimed to assess the post-prandial glucose response after breakfast, comparing two distinct breakfast options with a typical isocaloric Italian breakfast: one modified to include an extra 20 g of fats, and another one with an additional 20 g of protein. These initial Þndings have been useful to highlight the unavoidable differences related to insulin treatment modalities in this population. Therefore, we have decided to evaluate the post prandial glucose response in children and adolescents with T1D with a standardized treatment modality, an automated insulin delivery system. The successful collaboration with the Children's and Young People's Diabetes Service at University College London Hospital enabled us to develop a study protocol to investigate the post-prandial glucose response after a typical breakfast in children with type 1 diabetes from Italy and the United Kingdom, using an automated insulin delivery system. This dissertation work concludes with the presentation of this multicenter study protocol.File | Dimensione | Formato | |
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Tesi di dottorato
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