Landraces are defined as dynamic populations of a cultivated plant with an historical origin, distinct identity, often genetically diverse and locally adapted. The present industrialized agricultural system represents the most important threat to these genetic resources with the serious consequence of loss of biodiversity. For these reasons the study of the most important agricultural species and the evolution of populations over time is at the basis of modern conservation techniques. Moreover the use of these agricultural genetic resources is useful for the purpose of medium- and long-term genetic improvement. Given the potential of experimental evolution in the context of dynamic conservation ex-situ, in the present study we investigated the evolutionary forces involved in the adaptation process in Marche region of an important Sardinian barley landrace population. In collaboration with a local farmers’, it was possible to study the effects of ex-situ dynamic conservation (conservation and selection) on diversity and adaptation. The genotyping of 252 individuals, spanning 15 years of cultivation, was used for the analysis of genetic diversity and population structure. We found that the action of the natural selection seems more likely acting. Results from a study over 15 years of experimental dynamic conservation are presented for the first time, showing that this dynamic conservation is a key element for the long-term conservation and use of agricultural biodiversity.
Le varietà locali sono definite come popolazioni dinamiche di una pianta coltivata con un'origine storica, un'identità distinta, spesso geneticamente diversificata e adattata localmente. L'attuale sistema agricolo industrializzato rappresenta la minaccia più importante per queste risorse genetiche con la grave conseguenza della perdita di biodiversità. Per questi motivi lo studio delle più importanti specie agricole e dell'evoluzione delle popolazioni nel tempo è alla base delle moderne tecniche di conservazione. Inoltre, l'uso di queste risorse genetiche agricole è utile ai fini del miglioramento genetico a medio e lungo termine. Dato il potenziale dell'evoluzione sperimentale nel contesto della conservazione dinamica ex-situ, nel presente studio abbiamo studiato le forze evolutive coinvolte nel processo di adattamento nella regione Marche di un'importante popolazione locale di orzo sardo. In collaborazione con un agricoltore locale, è stato possibile studiare gli effetti della conservazione dinamica ex-situ (conservazione e selezione) sulla diversità e l'adattamento. La genotipizzazione di 252 individui, che copre 15 anni di coltivazione, è stata utilizzata per l'analisi della diversità genetica e della struttura della popolazione. Suggeriamo che l’azione della selezione naturale abbia agito di più rispetto alle altre forze evolutive. I risultati di uno studio di oltre 15 anni di conservazione dinamica sperimentale sono presentati per la prima volta, dimostrando che questo tipo di conservazione dinamica è un elemento chiave per la conservazione e l'uso a lungo termine della biodiversità agricola.
Experimental Evolution Approach to Study Crop Adaptation / Mores, Antonia. - (2019 Mar 29).
Experimental Evolution Approach to Study Crop Adaptation
MORES, ANTONIA
2019-03-29
Abstract
Landraces are defined as dynamic populations of a cultivated plant with an historical origin, distinct identity, often genetically diverse and locally adapted. The present industrialized agricultural system represents the most important threat to these genetic resources with the serious consequence of loss of biodiversity. For these reasons the study of the most important agricultural species and the evolution of populations over time is at the basis of modern conservation techniques. Moreover the use of these agricultural genetic resources is useful for the purpose of medium- and long-term genetic improvement. Given the potential of experimental evolution in the context of dynamic conservation ex-situ, in the present study we investigated the evolutionary forces involved in the adaptation process in Marche region of an important Sardinian barley landrace population. In collaboration with a local farmers’, it was possible to study the effects of ex-situ dynamic conservation (conservation and selection) on diversity and adaptation. The genotyping of 252 individuals, spanning 15 years of cultivation, was used for the analysis of genetic diversity and population structure. We found that the action of the natural selection seems more likely acting. Results from a study over 15 years of experimental dynamic conservation are presented for the first time, showing that this dynamic conservation is a key element for the long-term conservation and use of agricultural biodiversity.File | Dimensione | Formato | |
---|---|---|---|
Tesi_Mores.pdf
Open Access dal 16/02/2022
Descrizione: Tesi_Mores.pdf
Tipologia:
Tesi di dottorato
Licenza d'uso:
Creative commons
Dimensione
2.15 MB
Formato
Adobe PDF
|
2.15 MB | Adobe PDF | Visualizza/Apri |
I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.