The aim of this PhD study was to analyse and evaluate stakeholder involvement in strategic decision making for the organic food and farming sector. It presents three case studies. The first case study investigates stakeholder perspectives on a desired future for the organic sector in Europe in order to develop a shared vision using the Stephenson’s Q methodology. The second case study focused on how to support the organic sector in designing possible futures using participatory scenario analysis based on qualified expert assessment. The third case study analysed stakeholder involvement in the establishment and development of the European Technology Platform for Organic Food and Farming Research and Innovation – TP Organics – and its impact on European Research and Innovation policies. The organisations involved in the case studies are the most representative organisations for the organic food and farming sector in Europe and involve a broad range of members: • The first, IFOAM EU, has a membership of grass-roots organisations as well as representatives of the organic food and farming business sector (from producers to SMEs) • The second, TP Organics, actively engages EU umbrella organisations (NGOs/Interest groups), businesses, civil society organisations, researchers and national and EU-level public actors in the field of organic agriculture and sustainable development. In conclusion, the success of stakeholder involvement in decision making processes depends very much on the methodology applied to involve the participants and on how well the objectives are defined. The approaches to strategic decision making explored in this study have provided interesting models of stakeholder participation and have resulted in recommendations which can be applied to the development of the organic food and farming sector in the future.

Lo scopo di questo studio di dottorato è quello di analizzare e valutare il coinvolgimento delle parti interessate (stakeholder) nei processi decisionali strategici per il settore dell'alimentazione e dell'agricoltura biologica in Europa. La tesi presenta tre casi studio. Il primo caso di studio indaga, con l’utilizzo della metodologia Q di Stephenson, le prospettive degli stakeholder rispetto ad un futuro desiderato, una visione condivisa, per il settore biologico in Europa. Il secondo si concentra sulla progettazione di possibili scenari sviluppati in modo partecipativo tramite il coinvolgimento di esperti qualificati. I terzo caso di studio analizza il coinvolgimento delle parti interessate nella costituzione e sviluppo della Piattaforma Tecnologia Europea per la ricerca e l'innovazione del Biologico e su come questa abbia avuto un impatto sulle politiche Europee di Ricerca and Innovazione. Le organizzazioni coinvolte nei casi studio sono le organizzazioni più rappresentative del settore biologico in Europa e coinvolgono una vasta gamma di membri: • La prima, IFOAM EU, associa organizzazioni di base e rappresentanti del settore, dalle aziende agricole alle Piccole Medie Imprese. • La seconda, TP Organics, coinvolge attivamente organizzazioni europee (ONG / gruppi di interesse), imprese, organizzazioni della società civile, ricercatori ed enti pubblici a livello nazionale ed internazionale attivi nel campo dell'agricoltura biologica e dello sviluppo sostenibile. In conclusione, il successo del coinvolgimento delle parti interessate nei processi decisionali dipende considerevolmente dalla metodologia applicata per coinvolgere i partecipanti e dal modo in cui gli obiettivi sono definiti. Gli approcci al processo decisionale strategico esplorati in questo studio hanno fornito interessanti modelli di partecipazione e raccomandazioni che possono essere applicate allo sviluppo del settore biologico in futuro.

Stakeholder involvement in strategic decision making for the organic food and farming sector in Europe / Cuoco, Eduardo. - (2018 Mar 22).

Stakeholder involvement in strategic decision making for the organic food and farming sector in Europe

CUOCO, EDUARDO
2018-03-22

Abstract

The aim of this PhD study was to analyse and evaluate stakeholder involvement in strategic decision making for the organic food and farming sector. It presents three case studies. The first case study investigates stakeholder perspectives on a desired future for the organic sector in Europe in order to develop a shared vision using the Stephenson’s Q methodology. The second case study focused on how to support the organic sector in designing possible futures using participatory scenario analysis based on qualified expert assessment. The third case study analysed stakeholder involvement in the establishment and development of the European Technology Platform for Organic Food and Farming Research and Innovation – TP Organics – and its impact on European Research and Innovation policies. The organisations involved in the case studies are the most representative organisations for the organic food and farming sector in Europe and involve a broad range of members: • The first, IFOAM EU, has a membership of grass-roots organisations as well as representatives of the organic food and farming business sector (from producers to SMEs) • The second, TP Organics, actively engages EU umbrella organisations (NGOs/Interest groups), businesses, civil society organisations, researchers and national and EU-level public actors in the field of organic agriculture and sustainable development. In conclusion, the success of stakeholder involvement in decision making processes depends very much on the methodology applied to involve the participants and on how well the objectives are defined. The approaches to strategic decision making explored in this study have provided interesting models of stakeholder participation and have resulted in recommendations which can be applied to the development of the organic food and farming sector in the future.
22-mar-2018
Lo scopo di questo studio di dottorato è quello di analizzare e valutare il coinvolgimento delle parti interessate (stakeholder) nei processi decisionali strategici per il settore dell'alimentazione e dell'agricoltura biologica in Europa. La tesi presenta tre casi studio. Il primo caso di studio indaga, con l’utilizzo della metodologia Q di Stephenson, le prospettive degli stakeholder rispetto ad un futuro desiderato, una visione condivisa, per il settore biologico in Europa. Il secondo si concentra sulla progettazione di possibili scenari sviluppati in modo partecipativo tramite il coinvolgimento di esperti qualificati. I terzo caso di studio analizza il coinvolgimento delle parti interessate nella costituzione e sviluppo della Piattaforma Tecnologia Europea per la ricerca e l'innovazione del Biologico e su come questa abbia avuto un impatto sulle politiche Europee di Ricerca and Innovazione. Le organizzazioni coinvolte nei casi studio sono le organizzazioni più rappresentative del settore biologico in Europa e coinvolgono una vasta gamma di membri: • La prima, IFOAM EU, associa organizzazioni di base e rappresentanti del settore, dalle aziende agricole alle Piccole Medie Imprese. • La seconda, TP Organics, coinvolge attivamente organizzazioni europee (ONG / gruppi di interesse), imprese, organizzazioni della società civile, ricercatori ed enti pubblici a livello nazionale ed internazionale attivi nel campo dell'agricoltura biologica e dello sviluppo sostenibile. In conclusione, il successo del coinvolgimento delle parti interessate nei processi decisionali dipende considerevolmente dalla metodologia applicata per coinvolgere i partecipanti e dal modo in cui gli obiettivi sono definiti. Gli approcci al processo decisionale strategico esplorati in questo studio hanno fornito interessanti modelli di partecipazione e raccomandazioni che possono essere applicate allo sviluppo del settore biologico in futuro.
Stakeholders; Stakeholder involvement; organic; organic food; organic 3.0; organic farming; organic sector; IFOAM EU; TP organics; Q methodology; Scenario Setting; Content analysis; European Technology platform; Research and Innovation framework programme; horizon 2020
File in questo prodotto:
File Dimensione Formato  
Tesi_Cuoco.pdf

accesso aperto

Descrizione: Tesi_Cuoco.pdf
Tipologia: Tesi di dottorato
Licenza d'uso: Creative commons
Dimensione 2.87 MB
Formato Adobe PDF
2.87 MB Adobe PDF Visualizza/Apri

I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/11566/256734
Citazioni
  • ???jsp.display-item.citation.pmc??? ND
  • Scopus ND
  • ???jsp.display-item.citation.isi??? ND
social impact