This PhD dissertation reports the study, design and implementation of a software, called I Wine in two pilot companies. The solution has been designed for the winery and farm operations man-agement. The software had to guarantee the product traceability throughout the production chain .The software, designed according to a process-phase-activity structure, allows the end user to configure the program according to his own production logics. The characteristics allow the opera-tor to assign additional information on the product processing, without the duty of modifying the software codes. The elaboration and implementation of the program was performed by APRA (Jesi An, Italy), in collaboration with the Department of Agricultural, Food and Environmental sciences, Polytechnic University of Marche. I participated in the study design, testing and final implementa-tion of the software platform. The software has been implemented in two companies in order to test the operating effectiveness of the platform. The first, Settesoli (Menfi AG, Italy), is a coopera-tive farm with 5 production facilities, which processes the grapes coming from the over 2000 con-ferrers. The first case study reports the implementation of the winery operations management system, on 3 out of the 5 production facilities. The second company, Piovene Porto Godi (Toara di Villaga, VI, Italy) is a private company that owns more than 115 hectares of vineyards and other crops, and needed to manage all the farming operations efficiently. The second case study reports the implementation of the farming operation management system, through which the users can automate the recording of the operations carried out on the company’s lands. The main results of this project were the high automation during the movements recording and the possibility to im-mediately obtain information on the processed products. The software highlighted the steps to the realization of the finished produc, together with the related information.

La presente tesi di dottorato riporta lo studio, la struttura e l’implementazione presso due aziende pilota di un software, I Wine, realizzato per la gestione delle operazioni di cantina e delle opera-zioni colturali. Il software, progettato per garantire la tracciabilità di prodotto lungo la catena produttiva, grazie alla configurazione per processi, fasi ed attività, consente all’utente finale di impostare il programma secondo le proprie logiche produttive. La struttura delle caratteristiche consente all’operatore di attribuire tutte le informazioni sul prodotto in elaborazione, senza dover modificare il codice base del programma. L’elaborazione e l’implementazione del programma è stata condotta da APRA spa (Jesi, An, Italia), in collaborazione con il dipartimento D3A dell’Università Politecnica delle Marche, nell’ambito del progetto Eureka. Il software è stato im-plementato in due aziende agricole molto diverse tra loro, per testare l’efficacia operativa della piattaforma. La prima, Settesoli (Menfi, AG, Italia) è una cooperativa agricola con 5 stabilimenti produttivi, che vinifica l’uva proveniente dai terreni di oltre 2000 soci conferenti. Il primo caso studio riporta l’implementazione del sistema di gestione della vinificazione, che è stato effettuato in 3 dei 5 stabilimenti produttivi. La seconda, Piovene Porto Godi (Toara di Villaga, VI, Italia) è un’azienda privata che possiede oltre 115 ettari di terreni coltivati a vite ed altre colture, le cui necessità sono quelle di gestire le operazioni colturali. Il secondo caso studio riporta l’implementazione del sistema di gestione delle operazioni in campo. I risultati principali di questo progetto sono l’elevata automazione delle movimentazioni di cantina e di campagna e la possibili-tà di ottenere immediatamente informazioni sulla storia delle lavorazioni dei prodotti in azienda, potendo evidenziare con un sistema di tracciabilità di prodotto, tutti i passaggi che hanno portato alla realizzazione del prodotto finito.

I Wine - Integrated solution for the wine industry / Benedetti, Paolo. - (2016 Feb 26).

I Wine - Integrated solution for the wine industry

Benedetti, Paolo
2016-02-26

Abstract

This PhD dissertation reports the study, design and implementation of a software, called I Wine in two pilot companies. The solution has been designed for the winery and farm operations man-agement. The software had to guarantee the product traceability throughout the production chain .The software, designed according to a process-phase-activity structure, allows the end user to configure the program according to his own production logics. The characteristics allow the opera-tor to assign additional information on the product processing, without the duty of modifying the software codes. The elaboration and implementation of the program was performed by APRA (Jesi An, Italy), in collaboration with the Department of Agricultural, Food and Environmental sciences, Polytechnic University of Marche. I participated in the study design, testing and final implementa-tion of the software platform. The software has been implemented in two companies in order to test the operating effectiveness of the platform. The first, Settesoli (Menfi AG, Italy), is a coopera-tive farm with 5 production facilities, which processes the grapes coming from the over 2000 con-ferrers. The first case study reports the implementation of the winery operations management system, on 3 out of the 5 production facilities. The second company, Piovene Porto Godi (Toara di Villaga, VI, Italy) is a private company that owns more than 115 hectares of vineyards and other crops, and needed to manage all the farming operations efficiently. The second case study reports the implementation of the farming operation management system, through which the users can automate the recording of the operations carried out on the company’s lands. The main results of this project were the high automation during the movements recording and the possibility to im-mediately obtain information on the processed products. The software highlighted the steps to the realization of the finished produc, together with the related information.
26-feb-2016
La presente tesi di dottorato riporta lo studio, la struttura e l’implementazione presso due aziende pilota di un software, I Wine, realizzato per la gestione delle operazioni di cantina e delle opera-zioni colturali. Il software, progettato per garantire la tracciabilità di prodotto lungo la catena produttiva, grazie alla configurazione per processi, fasi ed attività, consente all’utente finale di impostare il programma secondo le proprie logiche produttive. La struttura delle caratteristiche consente all’operatore di attribuire tutte le informazioni sul prodotto in elaborazione, senza dover modificare il codice base del programma. L’elaborazione e l’implementazione del programma è stata condotta da APRA spa (Jesi, An, Italia), in collaborazione con il dipartimento D3A dell’Università Politecnica delle Marche, nell’ambito del progetto Eureka. Il software è stato im-plementato in due aziende agricole molto diverse tra loro, per testare l’efficacia operativa della piattaforma. La prima, Settesoli (Menfi, AG, Italia) è una cooperativa agricola con 5 stabilimenti produttivi, che vinifica l’uva proveniente dai terreni di oltre 2000 soci conferenti. Il primo caso studio riporta l’implementazione del sistema di gestione della vinificazione, che è stato effettuato in 3 dei 5 stabilimenti produttivi. La seconda, Piovene Porto Godi (Toara di Villaga, VI, Italia) è un’azienda privata che possiede oltre 115 ettari di terreni coltivati a vite ed altre colture, le cui necessità sono quelle di gestire le operazioni colturali. Il secondo caso studio riporta l’implementazione del sistema di gestione delle operazioni in campo. I risultati principali di questo progetto sono l’elevata automazione delle movimentazioni di cantina e di campagna e la possibili-tà di ottenere immediatamente informazioni sulla storia delle lavorazioni dei prodotti in azienda, potendo evidenziare con un sistema di tracciabilità di prodotto, tutti i passaggi che hanno portato alla realizzazione del prodotto finito.
wine
winemaking
traceability
management system
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