Regulation of lipid metabolism is essential for treatment and prevention of cardiovascular diseases, which are responsible for the most deaths worldwide. The main objective of the present work was to evaluate the in vitro effect of strawberry (cv. Romina) extracts on AMP-activated protein kinase (AMPK) and its possible repercussion on lipid metabolism. For such purpose two cell models were used: human hepatocellular carcinoma cells (HepG2) and 3T3-L1 mouse embryo fibroblasts (3T3-L1), which had been treated with different strawberry extracts. For strawberry characterization total phenolic compounds, flavonoids and vitamin C content, as well as, total antioxidant capacity and radical scavenging activity were determined. The identification and quantification of strawberry anthocyanins and folates by HPLC analysis were also conducted. In order to rule out the potential cytotoxic effects of strawberry extracts, cell viability, apoptosis rate and intracellular ROS production were performed. In a second step, the lipid-lowering effects of strawberry were confirmed through the determination of total cholesterol, triglycerides and LDL-cholesterol contents on cells lysates and the expression of proteins metabolically related to AMPK was determined by western blotting. The results demonstrated that strawberry extracts stimulated the LKB1/AMPK pathway leading to the phosphorylation and consequently inactivation of acetyl coenzyme A carboxylase (ACC) and inhibition of 3-hydroxy-3-methylglutaryl-CoA reductase (HMGCR), the major regulators of fatty acids and cholesterol synthesis, respectively. Strawberry treatment also stimulated LDL receptor, SIRT1 and PGC1α; the last two are implicated in the cellular redox balance and the mitochondrial biogenesis. On the contrary, it decreased the sterol regulatory element-binding protein (SREBP) and the pre-adipocytes differentiation. Additionally, strawberry extracts improved the redox state of cells by modulating MDA production, antioxidant enzyme activity and ROS generation. The observed results were counteracted by treatment with compound C, an AMPK pharmacological inhibitor, suggesting that multiple effects of strawberry on lipid metabolism are mediated by the activation of this protein.

La regolazione del metabolismo lipidico è essenziale per il trattamento e la prevenzione delle malattie cardiovascolari, che risultano essere la principale causa di morte nel mondo. L’obiettivo principale del presente lavoro è stato quello di valutare gli effetti della fragole sull’AMP-activated protein kinase (AMPK), uno dei principali regolatori delle vie metaboliche coinvolte nella produzione di ATP e nel mantenimento dell’omeostasi nelle cellule di mammiferi e, quindi, nel metabolismo lipidico. Con questo scopo, due modelli cellulari sono stati utilizzati: human hepatocellular carcinoma cells (HepG2) e 3T3-L1 mouse embryo fibroblasts (3T3-L1), trattati con diversi estratti di fragola. Per la caratterizzazione del frutto, sono stati determinati i composti fenolici i flavonoidi totali e la vitamina C, così come la capacità antiossidante totale e l’attività di scavenger radicalico. È stata inoltre effettuata una identificazione e quantificazione all’HPLC degli antociani e dei folati. Per escludere il potenziale effetto citotossico degli estratti di fragola, si è valutata la vitalità cellulare, il tasso di apoptosi e di produzione di ROS intracellulari. In un secondo momento, sono stati confermati gli effetti ipolipemizzanti tramite la determinazione del contenuto di colesterolo totale, trigliceridi e colesterolo-LDL nei lisati cellulari, ed è stata anche determinata tramite western blot l’espressione di proteine legate alla cascata dell’AMPK. I risultati ottenuti dimostrano che gli estratti di fragola stimolano l'AMPK in maniera dipendente dall'LKB1, portando alla fosforilazione e alla conseguente inattivazione dell'acetil coenzyme A carbossilasi (ACC) e all'inibizione dell'idrossimetil-CoA reduttasi (HMGCR), rispettivamente i principali regolatori della sintesi degli acidi grassi e del colesterolo. Il trattamento con la fragola, inoltre, stimola il recettore LDL, la SIRT1 e la PGC1α, queste ultime due implicate nel bilancio ossido-riduttivo cellulare e nella biogenesi mitocondriale. Al contrario, la fragola riduce la sterol regulatory element-binding protein (SREBP) e la differenziazione dei pre-adipociti. Inoltre, gli estratti di fragola migliorano lo stato ossido-riduttivo delle cellule modulando la produzione di MDA, l’attività degli enzimi antiossidanti e la produzione di ROS. I risultati osservati vengono contrastati dal trattamento con il composto C, un inibitore farmacologico dell'AMPK, indicando come i numerosi effetti della fragola sul metabolismo lipidico siano mediati dall'attivazione di questa proteina.

Regulation of lipid metabolism by strawberry extracts through AMP-activated protein kinase (AMPK) activation in HepG2 and 3T3-L1 cells(2016 Feb 25).

Regulation of lipid metabolism by strawberry extracts through AMP-activated protein kinase (AMPK) activation in HepG2 and 3T3-L1 cells

FORBES HERNANDEZ, TAMARA YULIETT
2016-02-25

Abstract

Regulation of lipid metabolism is essential for treatment and prevention of cardiovascular diseases, which are responsible for the most deaths worldwide. The main objective of the present work was to evaluate the in vitro effect of strawberry (cv. Romina) extracts on AMP-activated protein kinase (AMPK) and its possible repercussion on lipid metabolism. For such purpose two cell models were used: human hepatocellular carcinoma cells (HepG2) and 3T3-L1 mouse embryo fibroblasts (3T3-L1), which had been treated with different strawberry extracts. For strawberry characterization total phenolic compounds, flavonoids and vitamin C content, as well as, total antioxidant capacity and radical scavenging activity were determined. The identification and quantification of strawberry anthocyanins and folates by HPLC analysis were also conducted. In order to rule out the potential cytotoxic effects of strawberry extracts, cell viability, apoptosis rate and intracellular ROS production were performed. In a second step, the lipid-lowering effects of strawberry were confirmed through the determination of total cholesterol, triglycerides and LDL-cholesterol contents on cells lysates and the expression of proteins metabolically related to AMPK was determined by western blotting. The results demonstrated that strawberry extracts stimulated the LKB1/AMPK pathway leading to the phosphorylation and consequently inactivation of acetyl coenzyme A carboxylase (ACC) and inhibition of 3-hydroxy-3-methylglutaryl-CoA reductase (HMGCR), the major regulators of fatty acids and cholesterol synthesis, respectively. Strawberry treatment also stimulated LDL receptor, SIRT1 and PGC1α; the last two are implicated in the cellular redox balance and the mitochondrial biogenesis. On the contrary, it decreased the sterol regulatory element-binding protein (SREBP) and the pre-adipocytes differentiation. Additionally, strawberry extracts improved the redox state of cells by modulating MDA production, antioxidant enzyme activity and ROS generation. The observed results were counteracted by treatment with compound C, an AMPK pharmacological inhibitor, suggesting that multiple effects of strawberry on lipid metabolism are mediated by the activation of this protein.
25-feb-2016
La regolazione del metabolismo lipidico è essenziale per il trattamento e la prevenzione delle malattie cardiovascolari, che risultano essere la principale causa di morte nel mondo. L’obiettivo principale del presente lavoro è stato quello di valutare gli effetti della fragole sull’AMP-activated protein kinase (AMPK), uno dei principali regolatori delle vie metaboliche coinvolte nella produzione di ATP e nel mantenimento dell’omeostasi nelle cellule di mammiferi e, quindi, nel metabolismo lipidico. Con questo scopo, due modelli cellulari sono stati utilizzati: human hepatocellular carcinoma cells (HepG2) e 3T3-L1 mouse embryo fibroblasts (3T3-L1), trattati con diversi estratti di fragola. Per la caratterizzazione del frutto, sono stati determinati i composti fenolici i flavonoidi totali e la vitamina C, così come la capacità antiossidante totale e l’attività di scavenger radicalico. È stata inoltre effettuata una identificazione e quantificazione all’HPLC degli antociani e dei folati. Per escludere il potenziale effetto citotossico degli estratti di fragola, si è valutata la vitalità cellulare, il tasso di apoptosi e di produzione di ROS intracellulari. In un secondo momento, sono stati confermati gli effetti ipolipemizzanti tramite la determinazione del contenuto di colesterolo totale, trigliceridi e colesterolo-LDL nei lisati cellulari, ed è stata anche determinata tramite western blot l’espressione di proteine legate alla cascata dell’AMPK. I risultati ottenuti dimostrano che gli estratti di fragola stimolano l'AMPK in maniera dipendente dall'LKB1, portando alla fosforilazione e alla conseguente inattivazione dell'acetil coenzyme A carbossilasi (ACC) e all'inibizione dell'idrossimetil-CoA reduttasi (HMGCR), rispettivamente i principali regolatori della sintesi degli acidi grassi e del colesterolo. Il trattamento con la fragola, inoltre, stimola il recettore LDL, la SIRT1 e la PGC1α, queste ultime due implicate nel bilancio ossido-riduttivo cellulare e nella biogenesi mitocondriale. Al contrario, la fragola riduce la sterol regulatory element-binding protein (SREBP) e la differenziazione dei pre-adipociti. Inoltre, gli estratti di fragola migliorano lo stato ossido-riduttivo delle cellule modulando la produzione di MDA, l’attività degli enzimi antiossidanti e la produzione di ROS. I risultati osservati vengono contrastati dal trattamento con il composto C, un inibitore farmacologico dell'AMPK, indicando come i numerosi effetti della fragola sul metabolismo lipidico siano mediati dall'attivazione di questa proteina.
lipid metabolism
strawberry
AMPK
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